Összetevők
- 500 g tarkabab
- 1 tk. őrölt gyömbér/1 kis darab friss gyömbér
- 4 kisebb babérlevél
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 közepes répa
- ½ kg krumpli
- ½ csokor petrezselyem
- ½ kicsi zeller
- ½ kicsi karalábé
- 2 kicsi fehérrépa
- 1 csokor zeller
- Egy csipet chilipor
- Egy csipet fekete bors
- Egy csipet kurkuma
- 1 tk. füstölt paprika
- 1 tk. lestyán
- 1 tk. piros paprika
- 1 tk. só
Elkészítés
1. A babot (beáztatjuk és másnap leszűrjük, majd) 1,5 liter vízben, 4 kisebb babérlevéllel és a gyömbérrel megfőzzük. Ehhez megnyomjuk a “Kézi beállítás” gombot és áztatott bab esetében 25 percre, nem beáztatott bab esetében 35 percre állítjuk*.
2. Miközben a bab fő, előkészítjük a többi hozzávalót.
3. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és felaprítjuk.
4. A répát és a krumplit (meghámozzuk és) tetszőleges formára felvágjuk.
5. A petrezselymet felaprítjuk.
6. A zellert, karalábét, fehérrépát nagyobb darabokra vágjuk fel, hogy könnyű legyen a végén megtalálni. Ha szeretjük, akkor pucoljuk meg és tetszőleges formára vágjuk fel.
7. A csokor zellert egyben hagyjuk, hogy a végén könnyű legyen kivenni a levesből (ha ezt szeretjük, akkor ezt is felaprítjuk és úgy tesszük a levesbe).
8. Ha a bab kész, ellenőrizzük, hogy a kuktában leeresztett-e a nyomás a fedőn lévő szelep “Venting” állapotra fordításával. Ha már nincs benne nyomás, akkor levesszük a tetejét, kivesszük a babérleveleket és minden hozzávalót a babhoz teszünk.
9. Hozzáadunk ½ liter vizet és a “Kézi beállítás” gomb megnyomásával további 7 percre állítjuk.
10. Ha kész, ismét leellenőrizzük, hogy a kuktában leeresztett-e a nyomás. Ha már nincs benne nyomás, akkor levesszük a tetejét és házi (növényi) joghurttal/tejföllel tálaljuk.
*Hogyha a "+" és "-" gombokat hosszan tartva nyomjuk, akkor nagyon gyorsan pörögnek rajta a percek és nem kell egyesével nyomogatni 25x, ha például 25 percre szeretnénk beállítani, hanem ha hosszan tartva megnyomjuk, akkor növekszik/csökken magától az idő!